Firma ICHEM sp. z o.o. wzięła udział w VII Pikniku Funduszy Europejskich, który odbył się w niedzielę, 7.06.2015 r. na rynku łódzkiej Manufaktury.
Impreza zorganizowana pod patronatem Marszałka Województwa Łódzkiego, była okazją do dobrej zabawy dla dorosłych i dzieci, ale także szansą na uzyskanie niezbędnych informacji dla wszystkich zainteresowanych unijnym dofinansowaniem. Konsultanci udzielali rad, jak zdobyć środki unijne. Dodatkowe pojawili się również beneficjenci, którzy chętnie opowiadali o realizowanych projektach.
ICHEM również dzielił się informacjami na temat zakończonych projektów:
1. Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
Działanie 4.4 Nowe inwestycje o wysokim potencjale innowacyjnym Programu
Tytuł projektu:
Wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej
Projekt obejmował wdrożenie innowacyjnych technologii i rozpoczęcie produkcji nowych wyrobów w postaci suplementów diety w rożnych formach konfekcjonowania. W ramach inwestycji zakupiono 4 kompletne wysokowydajne linie produkcyjne oraz wybudowano
i zmodernizowano łącznie 3 budynki produkcyjne i magazynowe. W wyniku realizacji projektu spółka ICHEM uruchomiła produkcję suplementów diety w postaci kapsułek, saszetek, herbatek oraz syropów. Elementem projektu był również zakup wyposażenia laboratorium badawczo-rozwojowego i kontroli jakości. Zakupione urządzenia umożliwiają spółce rozwijanie własnych produktów oraz zapewnienie ich najwyższych standardów jakościowych.
2. Regionalny Program Operacyjny Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013
Działanie III.3 Rozwój B+R w przedsiębiorstwach
Tytuł projektu:
Zakup środków trwałych i przystosowanie infrastruktury w celu wdrożenia procesu wytwarzania nowych wyrobów w postaci środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego i płynnych suplementów diety o przedłużonej trwałości, stanowiących wyniki prac B+R
Opis projektu:
Projekt dotyczył wdrożenia technologii rozlewania płynnych suplementów diety w fiolki o pojemności 10 ml (tzw. vialsy) w obecności azotu. Produkty wytwarzane przy zastosowaniu tej metody, charakteryzują się wyższą trwałością i stabilnością mikrobiologiczną w okresie przechowywania. Produkcja w atmosferze ochronnej umożliwia znaczące ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie środków konserwujących z produktu, a także zabezpieczenie bardzo dobrej jakości wyrobu (m.in. wysokiego poziomu składników odżywczych czy właściwych cech organoleptycznych), poprzez wyeliminowanie negatywnego wpływu tlenu na składniki produktu. Wdrożona technologia została opracowana przez laboratorium badawczo-rozwojowe spółki ICHEM.
Więcej informacji: http://rpo.lodzkie.pl/wiad/173-vii-piknik-funduszy-europejskich
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.